Tesla-Vragen 


Samen naar een duurzame toekomst
 

"Ik heb geen tijd om uren te laden."

Omdenken. Niet langer tanken als de tank leeg is, maar laden als je stil staat. Gemiddeld staat een auto ruim 22 uur per etmaal stil. Dat geeft legio mogelijkheden om de accu te laden. In veel gevallen hoeft dat dan ook niet snel gaan (is goedkoper en minder belasting voor het net).

Het valt niet te ontkennen dat een elektrische auto om de batterij op te laden meer tijd nodig heeft dan een benzineauto om te tanken. In gesprekken over elektrisch rijden wordt dit vaak uitvergroot en daarmee de indruk gewekt dat het laden van een elektrische auto een probleem is en een reden om er maar niet eentje te kopen.

De werkelijkheid is anders. Men heeft vaak in het hoofd het beeld van een Mitsubishi Outlander die ergens langs de straat staat met een stekker in een laadpaal. Hoewel de batterij niet groot is en de auto daarom snel volgeladen, blijft hij vaak lang staan, tot wel een gehele werkdag toe.

Dit heeft echter met elektrisch rijden, en met name het rijden in een Tesla, niets te maken.

Je zou zelfs kunnen stellen dat de laadtijd bij een Tesla veel korter is dan bij een benzine auto. In de gesprekken vergeet men vaak dat een Tesla in de meeste gevallen gewoon thuis wordt geladen. 
Dat betekent dat de echte tijd die daarmee gemoeid is beperkt blijft tot 2 × 10 seconden, zijnde de tijd die nodig is om de stekker in te pluggen en er de volgende ochtend weer uit te halen. 

In de tussenliggende uren, terwijl je slaapt, is de auto geladen tot het niveau dat men wil. Door de capaciteit van de batterij is  het vaak al voldoende is om bijvoorbeeld 60% te laden.

Pas wanneer men verder weg wil en daarbij het maximale bereik overschrijdt, en we zitten dan toch echt tussen de 300 en 400 km, dan is het zinvol om onderweg op te laden…

De meest voor de hand liggende optie, wanneer men weer snel verder wil, zijn de Superchargers. Inmiddels zijn er negen in Nederland en elk station heeft een aantal (6 tot 12) laadplekken en 20 minuten voldoende om bijgeladen om de reis te voltooien.

Daarnaast is de zogenaamde Destination Charger in opkomst. Deze laders bevinden zich op plekken waar je enige tijd doorbrengt. Dat kan zijn bij een wegrestaurant of bij een hotel. Ook winkelcentra en vakantie parken hebben inmiddels Destination Chargers.
Daar laadt men de auto kosteloos bij.