Tesla-Vragen 


Samen naar een duurzame toekomst
 

TOC (Total Ownerships Costs)

Total cost of ownership van een Tesla (België)

Iets waar je bij een Tesla niet onderuit kan en wat de meesten ook wat afschrikt is de torenhoge aankoopprijs. Maar klopt dat wel, is een Tesla echt zo duur ten opzichte van de andere wagens? Zoiets kunnen we alleen berekenen als we alle kosten gedurende een bepaalde periode optellen en de voordelen waarop we recht hebben hiermee in rekening brengen. Het totaalplaatje hiervan levert een bepaalde kost per jaar op en dat noemen we de total cost of ownership.

Aangezien de fiscaliteit in België en Nederland danig verschilt zijn de volgende berekeningen alleen van toepassing wanneer de Tesla wordt aangeschaft in België.

Op deze link vind je een spreadsheet voor de berekening van de TCO van een auto op basis van de Belgische regels wanneer deze wordt aangekocht door een Belgisch bedrijf.

https://drive.google.com/open?id=1TmQszh5aoLcUIDZGDO7GohKLze_nbU_mbiBaiVKXt1c

In de gele cellen kun je de waarden aanpassen voor jouw specifieke situatie en we overlopen even wat ze precies betekenen.

  • Allereerst wordt rechtsboven in de spreadsheet het aantal jaren vermeld waarover de auto zal worden afgeschreven
  • De totale aankoopprijs, in de linkerkolom, omvat de som van de basisprijs en alle opties verminderd met een eventuele korting
  • Hiervan wordt vervolgens de recupereerbare BTW afgetrokken om tot de totale afschrijfbare  kost van de auto te komen.
  • Hierop wordt vervolgens het aftrekbaarheidspercentage voor autokosten toegepast om tot het  totale aftrekbare bedrag te komen. Rekening houdend met het percentage van de vennootschapsbelasting van 33,99% komen we tot een effectieve jaarlijkse belastingsbesparing.
  • Vervolgens hebben we in deze berekening ook nog de eenmalige belasting op verkeerstelling en jaarlijkse wegenbelasting nodig.
  • We gaan verder met de kosten die gepaard gaan met het rijden en dat zijn onderhoud, banden, verzekering en de parameters om het jaarlijkse verbruik te berekenen.
  • Wanneer al deze parameters, gemarkeerd in het geel, zijn ingevuld vind je aan de rechterkant de berekening om tot de total cost of ownership te komen.
  • Van de totale prijs wordt de recupereerbare BTW evenals de belastingbesparing afgetrokken. Vervolgens worden alle rijkosten er weer bijgeteld en krijg je de total cost of ownership over de gehele afschrijfbare termijn. Deel je dit bedrag door het aantal afschrijfbare jaren, dan krijg je de TCO per jaar en dat is een goede vergelijkingsbasis.

Een tweede belangrijk component die niet uit het oog mag worden verloren is het voordeel alle aard (VAA), dus het belastingsbedrag dat je privé dient te betalen voor het gebruik van de auto van een vennootschap. 

Met deze twee parameters, TCO en VAA, kun je op een objectieve manier een vergelijking gaan maken tussen de verschillende auto’s die je overweegt. En één ding zal in ieder geval duidelijk worden en dat is dat de hoge aankoopkost van een Tesla redelijk gecompenseerd wordt door de voordelige belastingregels en lagere gebruikskosten.